Vi vill vara ett sammanhang och en mötesplats där vi fortsätter att lära oss, beröras och växa som människor. Vi bjuder varje termin in föreläsare och författare som kan förmedla livskunskap, livsmod och livsmening.
År 2024 har vi återigen fått medel från Socialstyrelsen för att förebygga och motverka ofrivillig ensamhet. Forskning visar att ofrivillig ensamhet kan leda till depression, demens, hjärt-kärlsjukdomar och fysisk smärta. Vi vill genom att skapa mötesplatser för samtal, föreläsningar och gemenskap bidra till ökad upplevelse av sammanhang, mening och hopp.
Statsbidraget ger oss möjligheten att bjuda in till dessa föreläsningar helt utan kostnad för dig som kommer.
Du anmäler dig till föreläsningar genom att maila till kalle@skillingemissionshus.se
Föreläsningarna genomförs i samarbete med Studieförbundet BILDA.
Hösten 2024
17 september kl 19.00
TUSEN SKÄL ATT LEVA – att våga ljusa tankar i en mörk tid, Göran Larsson
Livet kan vara alldeles underbart – men också bistert och motsträvigt. Det gäller både livet i oss och livet runt oss. Finns det, trots det, skäl att se ljust på tillvaron? Jag tror det. Jag hoppas det. Och jag försöker leva det.
I föreläsningen vill jag försöka förmedla vad som ger mig mod och kraft att hoppas – och dela med mig av tron på att det går att mogna i motvind.
Göran Larsson är präst, leg. psykoterapeut och S:t Lukasutbildad själavårdare. Han är flitigt anlitad som handledare och föreläsare över hela Sverige. Föreläsningen bygger på Görans kommande bok Den blå timmen.
Läs mer om Göran på hans hemsida.
24 oktober kl 14:00
När kroppen vissnar vaknar själen till liv: Tankar om andlighet på äldre dagar
Patricia Tudor-Sandahl, bosatt i Vitemölla och Stockholm, är en välkänd och uppskattad föreläsare som har en förmåga att prata om det svåra på ett enkelt sätt som skapar igenkänning. Patricia har varit värd för både Sommar och Vinter i P1.
Patricia är psykolog, psykoterapeut och författare. Hon är filosofie doktor i pedagogik, filosofie licentiat i sociologi.
På sin hemsida skriver Patricia, Så länge vi lever har vi chansen att växa och blomstra. Livet går ut på detta. Hela livet. Det tror jag stenhårt på. Vi ställs dagligen inför val. Vad för sorts människa vill jag bli? Vilken väg vill jag gå? Hur jag lever min vardag påverkar inte bara mig, utan också människor omkring mig. I sin förlängning påverkar det världen.
Läs mer om Patricia på hennes hemsida.
28 november kl 14:00
Svåra förluster och livet efteråt
Att leva innebär att vara med om förluster: dödsfall, förändrade livssituationer, förlorade relationer och en riktning i livet som faller sönder och blir till ett annorlunda liv. Vid en svår förlust förlorar vi inte bara det som varit – det kan också upplevas som att förlora något av sig själv och sin framtid.
Som själavårdare har Kerstin Dillmar och Lars Björklund mött många människor som är mitt inne i att hantera en svår förlust. Genom dessa möten har bilden av en förlustkurva framträtt, den process som alla verkar behöva gå igenom. Från insikten till vad som har hänt till en tomhet och trötthet för att så småningom se öppningar och en möjlighet att fundera över en ny tillvaro. Kerstin Dillmar och Lars Björklund beskriver varje steg i förlustkurvan, hur det känns att befinna sig där och vad som behövs för att komma vidare.
Kerstin Dillmar är författare och kaplan vid Sigtunastiftelsen. Hon var tidigare enhetschef i sjukhuskyrkan på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Lars Björklund är präst, författare, poet och en flitigt anlitad föreläsare. Han har tidigare arbetat som sjukhuspräst på Akademiska sjukhuset i Uppsala och kaplan på Sigtunastiftelsen.